15 Eylül 2007 Cumartesi

Define bulan NE YAPACAK?

Eğer bir kişi define bulursa o definenin değeri Maliye ve Gümrük Bakanlığı'nca tespit edilir. Arazi hazineye aitse definenin yüzde 50'si hazineye, yüzde 50'si define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere aitse, yüzde 40'ı arayıcıya, yüzde 10'u arazi sahibine, geriye kalan yüzde 50'si de hazineye verilmektedir. Vatandaş eğer tesadüfen bir define bulduysa, arama izni olmadığı için, definenin dağıtılmasında bu kurallar uygulanmaz. Bu durumda kurulacak komisyon tarafından, definenin geçer akçe olarak değeri tespit edilmektedir. Değer taktirinden sonra, bakanlıktan ödenek talep edilir ve ödenek çıkmasına bağlı olarak, hazineyi bulana ödülü verilir.

Ya tesadüfen bulanlar...

Vatandaş tesadüfen bulduğu herhangi bir tarihi eseri müzeye teslim ederse, kendisine emanete alma fişi verilir. Değer Takdir Komisyonu toplanarak, eserin değeri tespit edilir ve yine bakanlıktan ödenek talep edilerek kişiye ödeme yapılır. Bu değer takdiri ve verilecek ödül konusunda herhangi bir ölçü ise bulunmamakta. Eserin tarihi değeri olup olmadığına ilişkin eksperliği ve değer takdirini, Takdir Komisyonu'nu oluşturan arkeologlar yapmaktadır.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

3 ALTIN PARA BULAN DEDEM RAHMETLİ. BİZE, ÖLDÜKTEN SONRA ANNEANNEM SÖYYLEDİ VE KENDİ BAHÇEMİZDE BULMUŞ.DEVAMINI ARIYORUZ AMA NAFİLE .HALEN NAZIRDA AVUÇ YALLYORUZ

Adsız dedi ki...

isimsiz soruyor bir yerde altın var duyumu alınca resmi olarak neyapmak gerekir

cınin dedi ki...

benim bulundoğum köyde köyün 1,5 km.uzaklıkta bir taşın özerinde bir derenin fotuğrafı gibi bi kıroki var. bu bir haritadır.taşın özerindeki şekil tam derenin fotukopisi gibidir bu taşta bir oyuk birde kenarında murçla açılmış yün gibi bir oyuk daha var.o haritanın özerindeki oyuklar deredeki fotukupi dediğim aynı mıntıkadada var.yardıcı olursanız sevinirim.ayriyeten aynı yerde bir yılan kayanın özerinde var ve yakın mesafede bir ayak izi var. ostalar şimdiden size teşekürler.

Adsız dedi ki...

bilader önemli bi haritaya ulaşmışsın fakat tuzaklı dikkatli ol bilenle o işi halletmen senin açından iyi olur

Adsız dedi ki...

öncelikle selam.ben.bir yerde.uyulmuş bir mezar,mezarın yanında. taştan kazılmış, ikitane.tavuk.biri.kurka.yatmış gibi,öpürü,de.ayakta,ayrıca.taştan,bir,heykel,ve,taçı,ve,elinde,bir asa,bulunuyor,bu,nedemektir,acaba.simdiden teşekkürler,